University of Pécs

University of Pécs

 

 

Felvételi magazin

Mi micsoda az egyetemen?-kisszótár

Printer-friendly versionPDF változat

Mi micsoda az egyetemen?-kisszótár

 

HÖK/HÖT: Hallgatói Önkormányzat. A hallgatók érdekképviseletéért felelnek a karokon, emellett a legtöbb kulturális és szórakoztató eseményről náluk érdeklődhettek. Például náluk szerezhettek kedvezményes színházjegyet, vagy karszalagot a következő kari bulira.

 

EHÖK: Egyetemi Hallgatói Önkormányzat. Összefogja a kari hallgatói önkormányzatokat, képviseli a hallgatókat az Egyetem vezetése felé. A hallgatói érdekek képviseletével foglalkozik egyetemi szinten.

 

Katalógus: Azokon az órákon, ahol kötelező részt venni… nos hát valamivel ellenőrizni kell, hogy ki van ott. Néha aláírással, néha a névfelsorolással… oktatója válogatja.

 

TO: Tanulmányi Osztály. A legtöbb tanulmányaiddal, adminisztrációval kapcsolatos ügyet itt intézheted el, hozzájuk fordulhatsz segítségért.

 

Neptun: Ezen a honlapon fogod eltölteni egyetemi éveid nagy részét. A tantárgyfelvételtől a kollégiumi jelentkezésig, a tananyagok megszerzésétől a feladatok beadásáig mindent itt tudsz elintézni.

 

KTI: Központi Tanulmányi Iroda. Itt intézheted például a diákigazolvány érvényesítést és a diákhitellel kapcsolatos ügyeket.

 

Jogviszony igazolás: Ugyanaz, mint középiskolában az iskolalátogatási. A TO-n és a Neptunon keresztül kérheted.

 

Jegyzet: Néha a tankönyveket is így hívjuk. Érdemes beszerezni őket.

 

Aktív/ passzív félév: Egyetemistaként lehetőséged van arra, hogy megszakítva az aktív féléveidet, 1-1 félévet kihagyj (passziváltasd) és később folytasd a tanulmányaidat. Így aztán a külföldi tanulás vagy munkaviszony sem állíthat meg a karrieredben.

 

Zh: A hiedelmekkel ellentétben, azért tanév közben sem árt tanulni az egyetemen. Főleg, ha egy zh (zárthelyi dolgozat) közeleg.

 

Szorgalmi időszak/ vizsgaidőszak: Az egyetemi félév 2 elkülönülő részre osztható. A szorgalmi időszak a hosszabbik fele, amikor bejársz az előadásokra és gyakorlatokra és megtanulod, amit kell.  A vizsgaidőszakban pedig számot adsz erről a tudásról.

 

UV: Egy tantárgyból többször is van lehetőséged vizsgázni. A harmadik lehetőségtől azonban utóvizsgának (UV) hívjuk őket és ezekért már fizetni kell.

 

Kredit: A tanulmányaid mértékegysége. Minden egyes kurzushoz tartozik egy kreditszám, amely megmutatja, hogy tulajdonképpen mennyit ad hozzá a tanulmányaidhoz. Gyűjtögesd őket szorgosan, meg lesz az eredménye!

 

PEN: Pécsi Egyetemi Napok. Az év bulija, rengeteg koncerttel, programokkal, versenyekkel és felvonulással. Kár lenne kihagyni!

 

Szakkollégium: Szakmai jellegű diákszervezetek. Főleg tudományos témákkal foglalkoznak, előadásokat, programokat szerveznek.

 

Szakdolgozat: Egy hosszú dolgozat, vagy tanulmány, a diplomád megszerzésének egyik utolsó szükséges feltétele… a végén lehetőleg egy 5-ös érdemjeggyel. Általában az utolsó félévedben írod meg, a dolgozat végső védésére (bemutatására) pedig a záróvizsgán lesz lehetőséged.

Záróvizsga: A végső próbatétel a diplomád megszerzése előtt.

 

Kollokvium: A vizsgákat így is hívhatják. Főleg a Neptunban fogsz vele így találkozni.

 

Szigorlat: Ez is egy vizsga, csakhogy itt több tantárgyból, több féléves anyagból kell egyszerre vizsgázni.

 

Szoctám: Rendszeres szociális támogatás. Minden félévben lehetőséged van az elnyerésére.

 

Szemeszter: Egy félév az egyetemen.

 

Szakmai gyakorlat: Még hallgatóként dolgozni kezdesz egy szervezetnél, a szakmai tudásod bővítése érdekében. Ha a szakodhoz nincs is kötelező szakmai gyakorlat, akkor is érdemes részt venned egy gyakorlati programban, mert ezáltal tapasztalatra tehetsz szert, amely sokkal magabiztosabbá tehet a későbbi munkahelyeiden.

 

TDK: Tudományos Diákkör . A TDK-n való verseny kutatómunkán alapul, amely után kijuthatsz az országos döntőre (OTDK).  Az itt elkészített munkád jó alapja lehet a szakdolgozatodnak.

 

Szeminárium: Gyakorlati, kis létszámú tanórák, ahol általában kötelező részt venned.