Pécsi Tudományegyetem

PTE - Felvételizőknek

 

 

Felvételi magazin

Milyen mesterszakra milyen alapdiplomával?

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Nyilván vannak esetek, mikor ez a kérdés nem merül fel, mert pl. egy történelem alapszakot végzett hallgató történelem mesterképzésben szeretné folytatni a tanulmányait, vagy pl. egy kereskedelem és marketing BSc-vel marketing MSc-n szeretne végezni a diák. Ennél azonban sokkal nagyobb távlatok vannak a mesterképzésben, és ez egyben azt is jelenti, hogy a dolog ennél jóval bonyolultabb. A továbbiakban igyekszünk a jogszabályok megfogalmazta információkat közérthető formába önteni - emellett természetesen eláruljuk, hogy hol is lehet utánaolvasni a dolgoknak.

Kezdjük mindjárt ott, hogy hol is van az leírva, hogy milyen szakok léteznek, hogyan lehet azokra bekerülni, és mit nyerünk, ha elvégzünk bizonyos tanulmányokat? Pl. az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján.

Mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményei
Tanári mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményei

Ezekből jól látható, hogy a mesterképzések zöme esetén

  • vannak olyan alapdiplomák, melyek a továbbtanuláskor egy az egyben elfogadhatók,
  • vannak olyanok, melyek bizonyos feltételekkel fogadhatók el (azaz bizonyos számú kredittel eleve rendelkezni kell meghatározott ismeretkörökben), és
  • vannak olyanok, melyek elfogadhatók ugyan, de csak akkor, ha a továbbtanulni szándékozó a jelentkezés előtt különbözeti tanulmányokat folytat és az ismeretkörönként előírt kreditmennyiséget megszerzi.

Az utóbbi két esetben a kreditek meglétét igazolni kell, ezt nevezik kreditelismertetési eljárásnak. Az előtanulmányokat pedig részismereti hallgatói jogviszony keretében végezhetik el azok, akinek nincs már hallgatói jogviszonyuk felsőoktatási intézménnyel.