Pécsi Tudományegyetem

PTE - Felvételizőknek

 

 

Felvételi magazin

Pontszámítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Hogyan számold a pontjaidat?

Alap- vagy osztatlan szakra, illetve felsőoktatási szakképzésre való jelentkezéskor maximum 500 pontot lehet szerezni a felvételin, ebből 200 pont szerezhető a tanulmányi eredményekkel.

Ennek egyik felét a középiskolai osztályzatokból számolják: a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy idegen nyelv és egy természettudományos tantárgy utolsó két év végi jegyeit adják össze, majd szorozzák meg kettővel.

Másik felét a tanulmányi pontok adják, a négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlagából.

Az érettségin elért eredményért is maximum 200 pontot kaphattok, a pontszámot a képzési területen kötelező vagy kötelezően választható két érettségi tárgy százalékos eredményeiből számolják ki. Ha a kiválasztott szakon több olyan tárgyat is megjelöl az egyetem vagy főiskola, amelyből érettségiztek, automatikusan a két legjobb eredményt veszik alapul.

 

A 400 pontot kétféle módszerrel lehet összegezni: vagy a tanulmányi és az érettségi pontok összeadásával, vagy az érettségi pontok duplázásával - kérés nélkül azt a verziót választják, amely a felvételizőnek előnyösebb.

A pontszámítási eljárásról az alábbi ábrán tájékozódhattok. A képre kattintva megnyílik pdf formátumban. 

                             

Pontszámító kalkulátor

forrás: felvi.hu