University of Pécs

University of Pécs

 

 

Felvételi magazin

szőlész-borász mérnök felsőoktatási szakképzés

Wed, 2017/01/04 - 17:40 -- Egléné Fekete Z...
Printer-friendly versionPDF változat
Kar: 
Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar
Képzésterület: 
Agrár
Képzés neve: 
szőlész-borász mérnök felsőoktatási szakképzés
Aktiválva: 
A képzés elérhető
Képzési idő (félév): 
4
Irányszám: 
5<25
Teljes költség: 
nappali 150 000 Ft ; levelező 125 000 Ft
Képzési mátrix: 
Felsőoktatási szakképzés (F) ,Nappali, Államilag támogatott
Felsőoktatási szakképzés (F), Nappali, Költségtérítéses
Felsőoktatási szakképzés (F), Levelező, Államilag támogatott
Felsőoktatási szakképzés (F), Levelező, Költségtérítéses
Felvételi követelmények/vizsgatárgyak: 

Bármelyik két érettségi vizsgatárgy

Képzés célja: 

A felsőoktatási szakképzés célja, olyan korszerű szőlész-borász menedzser szemlélettel rendelkező szakemberek képzése, akik jártasak a szőlőtermesztésben és a borászati műveletek alkalmazásában. Magas szintű elméleti és gyakorlati szakismerettel rendelkeznek, a technológia által megkövetelt beavatkozásokat el tudják végezni.A végzettek alkalmasak:

  • a szőlőnövények telepítésére/ültetésére, szakszerű ápolási munkáinak végzésére, minőségi termékek előállítására és forgalmazására, ezen feladatok irányítására;
  • a szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés és a borkezelési folyamatok, technológiák, irányítására, ellenőrzésére;
  • korszerű középszintű irányítói, vezetői tevékenység végzésére, továbbá önálló vállalkozás alapítására;
  • a munkabiztonsági és munkaegészségügyi feladatok ellátására, környezettudatos magatartás formálására;
  • a vállalkozás ügyviteli feladatainak ellátására, szakmai kapcsolat létesítésére és ápolására.
Felvételi Információk / Jelentkezési feltételek: 

A felvétel feltétele az egészségügyi alkalmassági követelményeknek való megfelelés. (Háziorvosi igazolás benyújtása szükséges, hogy a felvételiző fertőző megbetegedésben nem szenved.)

Képzési jellemzők: 

Képzési idő: 3+1 félévA képzés kezdete: adott tanév szeptembereA képzés helyszíne: PTE KPVK Szekszárd

Főbb tárgyak: 

Alapozó ismeretek: fizikai alapismeretek, általános mikrobiológia, kémiai alapismeretek, növénytani ismeretek, agrárgazdaságtan, munkavédelem.Szakmai ismeretek: borászati analitikai kémia, borászati mikrobiológia, bormarketing, borkereskedelem- és kóstolási technikák, borászati technológiák, szőlőtermesztés technológiája, minőségbiztosítás és folyamatszabályozás, vidékfejlesztés. 

Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: 
Felsőfokú szőlész-borász mérnökasszisztens (Viticulture and Enology Engineer Assistant)
Elhelyezkedési lehetőségek: 

A végzettek elhelyezkedhetnek szőlőtermesztéssel, borászattal valamint az ehhez kapcsolódó értékesítéssel foglalkozó vállalatoknál.Képessé válnak élelmiszer-ipari technikus, mezőgazdasági technikus, minőségbiztosítási technikus, szőlő-, gyümölcstermesztő, borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő munkakörök ellátására

Elérhetőségek: 

PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1.Pécsi képzési központ:7633 Pécs, Szántó Kovács János u. 1/b.Tel:74/528-300; Fax: 74/528-301E-mail: felveteliinfo@kpvk.pte.huWeb: www.kpvk.pte.hu