Pécsi Tudományegyetem

Felvételi oldal

 

 

dializáló szakápoló

h, 2014/10/06 - 10:57 -- admin
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Kar: 
Egészségtudományi Kar
Képzésterület: 
Orvos- és egészségtudományi
Képzés neve: 
dializáló szakápoló
Aktiválva: 
A képzés elérhető
Képzési idő (félév): 
3
Irányszám: 
Szhely L: 20<30
Teljes költség: 
130000
Képzési mátrix: 
Szakirányú továbbképzés (SZ), Levelező, Költségtérítéses
Felvételi követelmények/vizsgatárgyak: 

-

Szakfelelős: 
Prof. Dr. Bódis József
Képzés célja: 

A képzés célja, olyan speciális ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik kompetensek lesznek mint nephrológiai szakápoló: saját hatáskörben peritoneális és hemodializis kezelést végezni, vagy erre utasítást adni, egyes gyógyszerek adását (például fájdalomcsillapító, lázcsillapító, infúziók, vérképző készítmények, foszfátkötő szerek, D-vitamin) elrendelni, transzfúziót végezni, férfibeteget hólyag katéterezni, kardiopulmonalis reanimációt megkezdeni.

Felvételi Információk / Jelentkezési feltételek: 

A kar által meghirdetett feltételek szerint.

Képzési jellemzők: 

Az itt közölt információk tájékoztató jellegűek, az alapszakok/szakirányok indítási helyeit, indításának minimális hallgatói létszámait, a csatolandó dokumentumokat és a felvétel egyéb követelményeit a felvi.hu weboldal tartalmazza.
A feltüntetett költségtérítési összeg félévre vonatkozó, tájékoztató jellegű adat.

Főbb tárgyak: 

Társadalomtudományi ismeretek modulA diplomás dializáló szakápoló képzésben szerepet kapnak azok a társadalomtudományi ismeretek, melyek a betegellátáshoz és azon belül is a nephrológiai betegellátás speciális jellegéhez kapcsolódnak. A diplomás dializáló szakápoló munkájához hozzátartozik, hogy rendszerszemléletben, holisztikusan, teljességre törekvően gondolkodjon, melynek megvalósításához a társadalomtudományi ismeretek jelentős mértékben járulhatnak hozzá.Empátiás képességeket fejlesztő tréningA nephrológiai betegellátás etikai vonatkozásaiA nephrológiai betegellátás jogi vonatkozásaiNephrológiai epidemiológiaEgészségtudományi és klinikai ismeretek modulA képzés egyik legfontosabb pillére. Ebben a modulban a hallgatók részletes ismereteket kapnak azokról legfontosabb orvosi szakterületekről/ alterületekről, melyek elengedhetetlenek a végstádiumú vesebetegségek kialakulásának megértéséhez, a vesebetegségek és leggyakoribb szövődményeik szakszerű ápolásához és ellátásához. Olyan szakágak kerülnek részletesebb tárgyalásra itt, mint a veseműködés élettana, kórtana, klinikai nephrológia, belgyógyászati, gyógyszertani, transzfúziós ismeretek, EKG elemzés, a dialízis kezelés elmélete, kivitelezése, a különböző dialízis modalitások ,az idült veseelégtelenség szövődményei és azok elhárítása, reanimatológia, alapvető higiénés és infektológiai ismeretek.

Szakirányok és specializációk: 

-

Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: 
dializáló szakápoló
Elhelyezkedési lehetőségek: 

Elsősorban kórházak belgyógyászati osztályain. , különös tekintettel a nephrológiai profilú ellátásra.

Elérhetőségek: 

Bővebb információ a Tanulmányi Osztályon (cím: 7621 Pécs. , Mária u. 5-7. tel: 72/251-146; Fax: 72/501-628: e-mail: info@etk.pte.hu) kérhető. , illetve a kar honlapján. , a www.etk.pte.hu címen található.

További információk/Megjegyzés: 

Bővebb információ a Tanulmányi Osztályon (cím: 7621 Pécs, Mária u. 5-7. tel.: (72) 251-146; Fax: 72/501-628 e-mail: info@etk.pte.hu) kérhető, illetve a kar honlapján, a www.etk.pte.hu címen található.