Ha többet akarsz tudni a tudatos pályatervezésről…

Négy lépés az álmaid felé...

 

ELSŐ LÉPÉS: Fejtsd meg ki vagy és kivé szeretnél válni!

Mielőtt elindulsz az önmegvalósítás útján fontos, hogy magadba tekints, megfogalmazd vágyaidat, a téged érdeklő sok-sok dolog közül kiválassz egyet, ami leginkább érdekel, Téged. Ha ezzel megvagy, keresd meg, hogy ahhoz az adott témához, tevékenységhez kapcsolódóan miben vagy ügyes, mi az, amit te könnyebben, kevesebb erőfeszítéssel el tudsz végezni, míg másokon azt látod, hogy ugyanazzal a dologgal többet küszködnek. Ezek lesznek az erősségeid. Az erősségeid megtalálásával párhuzamosan fel fogod ismerni, hogy melyek azok a területek, ahol neked vannak nehézségeid, ahol bizony fejlődnöd kell. Segítségképpen tölts ki hozzáteszteket

 

MÁSODIK LÉPÉS: Nézz körül, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz!

Ez egy izgalmas kutatómunka, segítségül hívhatod tapasztaltabb barátaidat, kutakodhatsz az interneten, vagy kérhetsz tanácsot egy külső szakembertől is.
Képzeld el, hogy milyen lenne álmaid állása, hol helyezkedne el, milyen lenne a munkahelyi környezet, a főnök, a munkatársak, a légkör. Ha ezzel megvagy, nézd meg, hogy a mostanság fellelhető állások közül melyik hasonlít leginkább rá, majd tudj meg minél többet róla. Tudd meg milyen végzettség kell hozzá, milyen fokú nyelvtudást várnak el, kezdőként milyen fokú gyakorlati tapasztalatra lesz szükséged. Ha az elképzelésed megvan, a lehetőség is rád talál!

 

HARMADIK LÉPÉS: Határozz meg célokat és tervezz!

Ha a célod már annyira konkrét, hogy papírra is tudod vetni, készíts az eléréséhez egy tervet. Felbonthatod kisebb célokra is, és akkor elsőre nem fog akkora falatnak tűnni. A tervet olyanra szabhatod, ahogy neked a legszimpatikusabb, lehet nagyon részletes, vagy csak a fő pontokat tartalmazó. Rakd jól látható helyre, vagy ha nem szeretnéd, hogy más is lássa, időnként pillants rá. A határidők itt sokat segíthetnek!

 

NEGYEDIK LÉPÉS: Váltsd valóra – vagyis Hajrá, valósítsd meg azt, amit kitűztél!

Lépésről lépésre haladj, higgy magadban, és ne tántorítson el, ha egy-egy részterved nem sikerül. Ne add fel, keress más utat, tervezz újra. Ne feledd, az álmaidat egyedül csak Te tudod megfosztani a megvalósulásuktól!

 

Itt az idő, hogy nyomot hagyj magad után!

 

 

További menüpontok:

Kezedben a jövőd - 7 napos önismereti és karriertervezési program »
Pályaorientációs konzultáció »
VÁGYAK - Ki vagy és ki akarsz lenni? »
VALÓSÁG - Mire kell felkészülnöm? »
Weboldalak a pályaválasztáshoz »