Mindenki pécsi akar lenni… - Jocó bá mesél pécsiségéről

Balatoni József, Jocó bá, a Pécsi Tudományegyetem végzett hallgatója

BALATONI JÓZSEF
történelemtanár, író,
blogger, pécsi öregdiák
OLDALA: Jocó bácsi világa
KÖNYVEI: Kamaszharc; Tanulj szabadon, taníts szabadon!; Osztályharc

 

Szól a Pécsi Tudományegyetem kampányának szlogenje. Én már tudom, milyen pécsinek lenni, hisz 2007 és 2013 között megtapasztalhattam ezt. Az én esetemben ez a mondat úgy hangzana, hogy minden egykori pécsi visszavágyik. Mert igaz, ami igaz, az ember visszavágyik. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy az egyetemi éveimet Pécsett tölthettem, rengeteg élményt és emléket szerezve. Történészként a Rókus utca volt a bázisunk, de szinte az egész várost bejártuk hat év alatt. Rengeteg kultikus hely emléke ötlik fel bennem, ahogy ezt a cikket írom. Szerencsére a 30y együttes a Mecseki sétányok című számában meg is énekelte mindegyiket. Ha ezt a számot hallgatom, mindig nosztalgia fog el, minden sorát megélem, ahogy azokat az éveket is, amit ott töltöttem.

 

„Mindenki pécsi akar lenni…”

 

Mindemellett azt gondolom, hálás lehetek az oktatóimnak, mert minőségi, színvonalas képzést kaptam, aminek mind a mai napig hasznát veszem. Azért bevallom, a vizsgát előtti gyomorgörcsök kevésbé hiányoznak, ellentétben a várossal. Szerencsére viszonylag korán, már elsőévesen bekerültem a hallgató élet aktív irányítói közé, a diákjuttatási és kollégiumi bizottság tagja voltam, mellette pedig a HÖOK Mentorprogramjában dolgoztam.

 

„Mindenki pécsi akar lenni…”

 

Ha lehetne egy tanácsom, akkor azt mondanám minden egyetemistának: a tanulás mellett éljenek, vessék bele magukat a hallgatói életbe, a HÖK világába, mert az ott szerzett kapcsolati tőke, szakmai tapasztalatok később sokat fognak segíteni a munkaerőpiacon. És természetesen a legjobb lenne, ha ezt Pécsett tennék. A város mediterrán hangulata, építészeti és kulturális sokszínűsége, a Mecsek gyönyörűsége: nincs olyan ember, akit ne ragadna magával Pécs. Bármerre mész a városban, mindenhol egyetemi épületeket, ismerős arcokat találhatsz. Mert bármennyire is nagy a város, legalább annyira otthonos.

 

Legyél Te is pécsi egyetemista! Az életre szóló élmény garantált, nekem elhiheted, én már tapasztaltam! Tapasztald meg Te is!