Dietetikus szakirány (Ápolás és betegellátás alapszak)

Testünk igényeire, jelzéseire fokozottan kell figyelnünk, ha meg akarunk felelni a modern kor kihívásainak. Te tudod, hogy mit eszel, iszol? Hogy miből mennyit lehet? Mik is az E-számok? Mik azok a rostok? Miért van szüksége a szervezetünknek antioxidánsokra? Dietetikusként választ tudsz adni ezekre a kérdésekre is.

  • A képzésről
  • A képzés leírása
  • Felvételi információk
  • Elhelyezkedés
  • Kapcsolódó képzések
  • Kapcsolat
  • Képzés letöltése (pdf)
Képzési idő
8 félév
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas, Önköltséges
Képzési forma
Nappali
Képzés indulása
Szeptemberi indulás
Felvételi irányszám
N (Pécs):15<100, N (Szhely): 10<30
Az oktatás nyelve
Magyar
Költségtérítés összege
NK:
300.000 Ft/félév
Legutóbbi ponthatár
NÁ: 
334
NK: 
334
Felvételi követelmények
Lásd: felvételi információk menüpontban
A képzés helyszíne(i)
Egészségtudományi Kar (7621 Pécs, Vörösmarty u. 4.), PTE ETK Szombathelyi Képzési Központ (9700 Szombathely, Jókai. u. 14.)
Oklevélben szereplő képzettség neve: 
Dietetikus
Képzés célja: 

A képzés célja ápoló és betegellátó szakemberek képzése, akik az egyén, a család, a közösség és a társadalom egészségvédelméről és az egészség helyreállításáról, valamint az egészségügyi és szociális ellátásról szerzett ismereteik alapján képesek az egészségügyi és szociális ellátás szintjén a megelőző, gyógyító, gondozó és rehabilitációs munkában önálló felelősséggel részt venni. Képességeiket azon országban, intézményben alkalmazhatják a gyakorlatban is, ahol az alkalmazandó jogszabályok, irányelvek, protokollok ezt lehetővé teszik. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.

Képzési jellemzők: 

A képzési idő félévekben: 8 félév

Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 240 kredit

  - a szak orientációja: kiegyensúlyozott (40-60 százalék)

  - a szakdolgozat készítéséhez rendelt kreditérték: 20 kredit

  - intézményen kívüli összefüggő gyakorlati képzés minimális kreditértéke: 10 kredit

  - a szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 12 kredit

  - a szakirányhoz rendelhető minimális kreditérték: 120 kredit

Szakmai jellemzők

A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül:

- alapozó egészségtudományok 15-20 kredit;

- alkalmazott egészségtudományok 30-35 kredit;

- ápolástudományok 4-6 kredit;

- táplálkozástudományok 2-5 kredit;

- gyógyszertudományok 2-4 kredit;

- természettudományok 6-8 kredit;

- bölcsészettudományok 6-8 kredit;

- társadalomtudományok 8-12 kredit.

A szakirányok további tudományágai, szakterületei és azok kreditaránya

dietetikus szakirány:

- alkalmazott egészségtudományok 5-10 kredit,
- elméleti- és klinikai orvostudományok 10-15 kredit,
- élelmiszer- és táplálkozástudományok 90-100 kredit;

Idegennyelvi követelmény

Az alapfokozat megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből államilag elismert középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges.

A szakmai gyakorlat követelményei

A szakmai gyakorlat időtartama 14 hét. A szakmai gyakorlat további követelményeit a szak tanterve határozza meg.

Főbb témakörök: 

alapozó ismeretek 30-35 kreditpont: etika, egészségfejlesztés-egészségnevelés, egészségügyi informatika, egészségügyi műszaki alapismeretek, filozófia, idegen szaknyelv, orvosi latin, szociológia, szociálpolitika, egészségügyi jogi, gazdasági és menedzsment ismeretek, népegészségtan, oxiológia elsősegélynyújtás, toxikológia, modern betegellátás eszközrendszere;

szakmai törzsanyag 55-65 kreditpont: egészségtudományi ismeretkörök: addiktológia, anatómia, ápolásetika, ápolástan, biokémia, biológia, dietetika, élettan-kórélettan, fizioterápia, gerontológia, gyógyszertan, klinikai ismeretek, közegészségtan-járványtan, mikrobiológia, személyiség- és kommunikációfejlesztési ismeretek: személyiség lélektan, szociálpszichológia, beteg ember lélektana, életkorok pszichológiája, személyiség- és kommunikációfejlesztő csoporttréning;

differenciált szakmai anyag 110-130 kreditpont:

  • Dietetikus szakirány: belgyógyászati klinikai dietetika, csecsemő- és gyermekkori betegségek dietetikája, élelmezési menedzsment, élelmezési üzemek műszaki ismeretei, élelmiszer- és biokémia, élelmiszerismeret- és technológia, ételkészítési technológia és kolloidika, gyakorlati dietetika, háztartás ökonómia, közétkeztetési ismeretek, pénzügyi ismeretek, sebészeti klinikai dietetika, speciális klinikai dietetika, táplálkozáspszichológia, táplálkozástudomány-, politika-, epidemiológia;
Szakirányok, specializációk: 

dietetikus

Felvételi információk, jelentkezési feltételek: 

ÚJDONSÁG! A nappali munkarendű dietetikus BSc képzés már Szombathelyi Képzési Központunkban is elérhető!

Felvételi követelmények/vizsgatárgyak:
Kettőt kell választani: biológia, vagy fizika, vagy informatika, vagy kémia, vagy magyar nyelv és irodalom, vagy szakmai előkészítő tárgy (választható: egészségügyi alapismeretek, vagy közgazdasági alapismeretek).

A hallgatói jogviszony létesítésének feltétele (sikeres felvételi eljárást követően, passzív félév felvétele iránti kérelem esetén is) az egészségügyi tevékenység végzéséhez szükséges egészségi alkalmassági vizsgálatról és minősítésről szóló 40/2004. (IV.26.) ESzCsM rendelet értelmében a Pécsi Tudományegyetem által szervezett orvosi egészségügyi alkalmassági vizsgálaton való megfelelés.

Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az itt közölt információk tájékoztató jellegűek, az alapszakok/szakirányok indítási helyeit, indításának minimális hallgatói létszámait, a csatolandó dokumentumokat, az önköltségi díjakat és a felvétel egyéb követelményeit a felvi.hu oldalon találod.

Elhelyezkedési területek: 

Az elhelyezkedési lehetőség rendkívül széles körű. Az egészségügy mellett különböző néptáplálkozással, közétkeztetéssel foglalkozó intézményekben, ÁNTSZ-eknél, élelmiszeripari kutató és előállító helyeken, gyógyszer- és tápszergyáraknál, oktatási intézményekben helyezkedhetnek el végzett hallgatóink. Megfelelő gyakorlati tapasztalat után lehetőség nyílik magánvállalkozás folytatására is a dietetikusi szakmában. A dietetikusok munkájára nagy szükség lenne a családorvosi hálózatokban és a különböző szakambulanciákon is.

Kapcsolat: 

Bővebb információ a Tanulmányi Osztályon kérhető!
PTE ETK „A” épület 7621 Pécs, Vörösmarty M. u. 4.
Hallgatói információs előadó: BOGNÁR Judit, FÜLÖP Petra
tel.: +36-30-184-22-89, +36-30-184-2428

info@etk.pte.hu

www.facebook.com/pteetk

www.instagram.com/pte_etk

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az itt közölt információk tájékoztató jellegűek, az alapszakok/szakirányok indítási helyeit, indításának minimális hallgatói létszámait, a csatolandó dokumentumokat, az önköltségi díjakat és a felvétel egyéb követelményeit a felvi.hu oldalon találja.

A képzés letöltése pdf formátumban:
 

„A PTE-s diploma remek ajánlólevél, a többi már csak rajtad áll!”

 

Végzett hallgatónk a PTE-ről
(Diplomás Pályakövetés)