Pécsi Tudományegyetem

Felvételi oldal

 

 

Kollégiumok a PTE-n - valahol lakni kell

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Legtöbb hallgatónk nem Pécs városából érkezik az egyetemünkre. Két opciótok van: albérlet vagy kollégium. Illetve bejárósok is lehettek, ha a távolság nem olyan vészes és anyagilag megoldhatóbb, viszont úgy kimaradhattok egy csomó izgalmas és érdekes programból. 

Takács Gyula, a pécsi Hallgatói Önkormányzat elnöke sok hasznos tanácsot és információt osztott meg velünk a videóban a kollégiumokról, ösztöndíjakról és mindenféle teendőről, ami persze sok akad a felvételi után is:


A Pécsi Tudományegyetem kollégiumai meglehetősen kedvező áron elérhetőek, így egy ösztöndíjas hallgató akár 9 320 Ft-ért is szállást találhat. De az önköltséges képzésben részt vevő hallgatók számára is 12 000 Ft-tól indulnak az elérhető kollégiumi férőhelyek.

A Pécsen elérhető kollégiumok között négy felújított, korszerű kollégium található: Szántó Kollégium, Jakabhegyi Kollégium, Boszorkány úti Kollégium és Szalay László Kollégium (UNIV).

Fentieket egészíti ki a két saját üzemeltetésű kollégium: a Laterum Kollégium valamint a Balassa János Kollégium. Ez utóbbi jelenleg Modern Városok Program keretén belüli felújítás miatt zárva tart, de a munkálatok végeztével ismét megnyitja kapuit.
Szántó Kollégium

Cím: Szántó Kovács János u. 1/d

Térítési díj állami ösztöndíjas hallgatók számára: 17 475.- Ft / hó

Térítési díj önköltséges hallgatók számára: 18 000.- Ft / hó

A Szántó van talán legmesszebb a belvárostól. Az Uránvárosban található kollégiumot nemrég újították fel, ami magán az épületen és a szobákon egyaránt látszik. A KPVK mellett helyezkedik el, sőt az épületben egy Kormányablak is található, így hivatalos ügyeink nagy részét lényegében a szomszédban el is tudjuk intézni. 2-2 fős szobák vannak – egy szárny kivételével –, melyekhez saját vizesblokk és konyha tartozik. Ha a távolság nem probléma, akkor az egyik legjobb kollégium, viszont ha bárhova szeretnénk menni, akár szórakozni, akár órákra, akkor egy buszbérlet vásárlása ajánlatos.Jakabhegyi kollégium

Cím: Pécs, Jakabhegyi út 8

Térítési díj állami ösztöndíjas hallgatók számára: 9 320.- Ft / hó

Térítési díj önköltséges hallgatók számára: 18 000.- Ft / hó

A belváros fele haladva a következő koli a Jakabhegyi. A Szántóhoz hasonlóan egy nagyon jó állapotban lévő épületről beszélünk. A szobák itt viszont már 3-3 fősek, így kettővel több emberrel kell összességében megosztani a terünket, viszont saját vizesblokk, étkező és konyha tartozik a blokkokhoz. Jóval közelebb van az összes többi karhoz, mint a Szántó és a szobák is nagyobbak, igaz zsúfoltabbak is.

Boszorkány úti Kollégium

Cím: Pécs, Boszorkány út 2

Térítési díj állami ösztöndíjas hallgatók számára: 17 475.- Ft / hó

Térítési díj önköltséges hallgatók számára: 18 000.- Ft / hó

A következő opciónk a Boszorkány úti Kollégium. A Bosziban 2-2 fős szobák vannak vizesblokkokkal, viszont csak szintenként található közös konyha, ám azok még mikróval is fel vannak szerelve. Komfortzónája a már említettekhez hasonlítható, és nagyon közel van a BTK, TTK, MIK és GYTK karokhoz. További előnye, hogy a legnagyobb kolibulikra mindig a Boszorkányban kerül sor, amelyekről sosem marad le az ember, ha ott lakik.
Szalay László Kollégium:

Cím: Pécs, Universitas u. 2

Térítési díj állami ösztöndíjas hallgatók számára: 9 320.- Ft / hó

Térítési díj önköltséges hallgatók számára: 18 000.- Ft / hó

A PTE egyik legújabb kollégiuma a Szalay László, azaz a korábbi UNIV Kollégium. Az épület a Kodály- és a Tudásközpont között helyezkedik el, a Zsolnay Negyedtől öt perc sétára. Pécs egyik legszebb környékén van, viszont a Negyedben elhelyezett tanszékektől, valamint a közgáztól és a jogi kartól eltekintve elég messze fekszik a többi egyetemi campustól. Cserébe a közelben található a Központi Tanulmányi Iroda és a Központi Hallgatói Pályázati Pont. A kollégiumban 3-3 fős szobák vannak blokkonként, saját konyhával, étkezővel és vizesblokkal. Az összes felsorolt koli közül talán itt van a legnyugisabb környezet az összes opció közül. Így aki a kolit leginkább tanulásra és alvásra szeretné használni, ez a legmegfelelőbb választás.
Laterum Kollégium

Cím: 624, Pécs Hajnóczy u. 37-39.

Térítési díj állami ösztöndíjas hallgatók számára: 9 320.- Ft / hó

Térítési díj önköltséges hallgatók számára: 12 000.- Ft / hó

A Laterum Kollégium Uránvárosban található, ennek ellenére rendkívül jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, így a helyi buszjárattal valamennyi egyetemi kar könnyedén megközelíthető.

A kollégiumban 5 fős szobák találhatók, minden szobához külön vizesblokk valamint hűtő tartozik.Vidéki Kollégiumok

Térítési díj állami ösztöndíjas hallgatók számára: 9 320.- Ft / hó

Térítési díj önköltséges hallgatók számára: 12 000.- Ft / hó

Pécsi Tudományegyetem vidéki képzési központjaiban is biztosítja a hallgatók számára a kollégiumi elhelyezést. Zalaegerszegen két kollégiumi épület áll a hallgatók rendelkezésére, az elhelyezés 2-3 ágyas szobákban történik. Szombathelyen 2-5 fős szobák illetve apartmanok találhatóak, míg Kaposváron blokkos rendszerben 2+2 fős apartmanokban kaphatnak a hallgatók elhelyezést, melyekhez apartmanonként külön vizesblokk áll a lakók rendelkezésére.

Külön megemlítendő a legnagyobb vidéki képzési hely, a KPVK Szekszárdi Kollégiuma. A folyosói vizesblokkal ellátott kollégium 3-3 ágyas szobákkal, valamint a hatodik emeleten 2 ágyas párszobákkal áll a szekszárdi hallgatók rendelkezésére.A kollégiumokkal kapcsolatos gyakori kérdések az EHÖK oldalán elérhetők »

Bármilyen felmerülő kérdés esetén kollégiumokkal kapcsolatban a kollegiumok.ehok@pte.hu e-mail címen készséggel állunk rendelkezésre. 

Forrás: PTE 1367 Felvételi EHÖK Magazin