Kollégiumok a PTE-n

Legtöbb hallgatónk nem Pécs városából érkezik az egyetemünkre. Két opciótok van: albérlet vagy kollégium. Illetve bejárósok is lehettek, ha a távolság nem olyan vészes és anyagilag kifizetődőbb, viszont úgy kimaradhattok egy csomó izgalmas és érdekes programból. 

 

Takács Gyula, a PTE Hallgatói Önkormányzatának volt elnöke sok hasznos tanácsot és információt osztott meg velünk a videóban a kollégiumokról, ösztöndíjakról és mindenféle teendőről, ami persze sok akad a felvételi után is:

 

 

A Pécsi Tudományegyetem kollégiumai meglehetősen kedvező áron elérhetőek.

Egy ösztöndíjas hallgató akár havi 9 320 Ft-ért is szállást találhat. De az önköltséges képzésben részt vevő hallgatók számára is 12 000 Ft-tól indulnak az elérhető kollégiumi férőhelyek.

 

Kollégiumok a PTE-n

 

A Pécsen elérhető kollégiumok között négy felújított, korszerű kollégium található:
 • Szántó Kollégium,
 • Jakabhegyi Kollégium,
 • Boszorkány úti Kollégium,
 • Szalay László Kollégium (UNIV).

 

Fentieket egészíti ki a két saját üzemeltetésű kollégium:
 • Laterum Kollégium,
 • Balassa János Kollégium. (A Modern Városok Program keretén belüli felújítás miatt zárva tart, de a munkálatok végeztével ismét megnyitja kapuit.)

 

Kollégiumok a PTE-n

 
Szántó Kollégium
 • Cím: Szántó Kovács János u. 1/d,
 • Térítési díj állami ösztöndíjas hallgatók számára: 17 475 Ft / hó,
 • Térítési díj önköltséges hallgatók számára: 18 000 Ft / hó.

 

Szántó Kollégium, Pécs
Szántó Kollégium

A Szántó van talán legmesszebb a belvárostól. Az Uránvárosban található kollégiumot nemrég újították fel, ami magán az épületen és a szobákon egyaránt látszik. A KPVK mellett helyezkedik el, sőt az épületben egy Kormányablak is található, így hivatalos ügyeink nagy részét lényegében a szomszédban el is tudjuk intézni. 2-2 fős szobák vannak – egy szárny kivételével –, melyekhez saját vizesblokk és konyha tartozik. Ha a távolság nem probléma, akkor az egyik legjobb kollégium, viszont ha bárhova szeretnénk menni, akár szórakozni, akár órákra, akkor egy buszbérlet vásárlása ajánlatos.

 

Jakabhegyi Kollégium
 • Cím: Pécs, Jakabhegyi út 8.,
 • Térítési díj állami ösztöndíjas hallgatók számára: 9 320 Ft / hó,
 • Térítési díj önköltséges hallgatók számára: 18 000 Ft / hó.

 

Jakabhegyi Kollégium, Pécs
Jakabhegyi Kollégium

A belváros fele haladva a következő koli a Jakabhegyi. A Szántóhoz hasonlóan egy nagyon jó állapotban lévő épületről beszélünk. A szobák itt viszont már 3-3 fősek, így kettővel több emberrel kell összességében megosztani a terünket, viszont saját vizesblokk, étkező és konyha tartozik a blokkokhoz. Jóval közelebb van az összes többi karhoz, mint a Szántó és a szobák is nagyobbak.

 
Boszorkány úti Kollégium
 • Cím: Pécs, Boszorkány út 2.,
 • Térítési díj állami ösztöndíjas hallgatók számára: 13 980 Ft / hó,
 • Térítési díj önköltséges hallgatók számára: 16 500 Ft / hó.

 

Boszorkány úti Kollégium, Pécs
Boszorkány úti Kollégium

A következő opciónk a Boszorkány úti Kollégium. A Bosziban 2-2 fős szobák vannak vizesblokkokkal, viszont csak szintenként található közös konyha, ám azok még mikróval is fel vannak szerelve. Komfortzónája a már említettekhez hasonlítható, és nagyon közel van a BTK, TTK, MIK és GYTK karokhoz. További előnye, hogy a legnagyobb kolibulikra mindig a Boszorkányban kerül sor, amelyekről sosem marad le az ember, ha ott lakik.

 
Szalay László Kollégium (Univ)
 • Cím: Pécs, Universitas u. 2.,
 • Térítési díj állami ösztöndíjas hallgatók számára: 9 320 Ft / hó,
 • Térítési díj önköltséges hallgatók számára: 18 000 Ft / hó.

 

Szalay László Kollégium (Univ)
Szalay László Kollégium (Univ)

A PTE egyik legújabb kollégiuma a Szalay László, azaz a korábbi UNIV Kollégium. Az épület a Kodály- és a Tudásközpont között helyezkedik el, a Zsolnay Negyedtől öt perc sétára. Pécs egyik legszebb környékén van, viszont a Negyedben elhelyezett tanszékektől, valamint a közgáztól és a jogi kartól eltekintve elég messze fekszik a többi egyetemi campustól. Cserébe a közelben található a Központi Tanulmányi Iroda és a Központi Hallgatói Pályázati Pont. A kollégiumban 3-3 fős szobák vannak blokkonként, saját konyhával, étkezővel és vizesblokkal. Az összes felsorolt koli közül talán itt van a legnyugisabb környezet az összes opció közül. Aki a kolit leginkább tanulásra és alvásra szeretné használni, ez a legmegfelelőbb választás.

 
Laterum Kollégium
 • Cím: Pécs Hajnóczy u. 37-39.,
 • Térítési díj állami ösztöndíjas hallgatók számára: 9 320 Ft / hó,
 • Térítési díj önköltséges hallgatók számára: 12 000 Ft / hó.

 

Laterum Kollégium, Pécs
Laterum Kollégium

A Laterum Kollégium Uránvárosban található, ennek ellenére rendkívül jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, így a helyi buszjárattal valamennyi egyetemi kar könnyedén megközelíthető.

A kollégiumban 5 fős szobák találhatók, minden szobához külön vizesblokk valamint hűtő tartozik.

 
Pécsen kívüli  kollégiumok
 • Térítési díj állami ösztöndíjas hallgatók számára: 9 320 Ft / hó,
 • Térítési díj önköltséges hallgatók számára: 12 000 Ft / hó.

 

KPVK Szekszárdi Kollégium
KPVK Szekszárdi Kollégium

Pécsi Tudományegyetem vidéki képzési központjaiban is biztosítja a hallgatók számára a kollégiumi elhelyezést. Zalaegerszegen két kollégiumi épület áll a hallgatók rendelkezésére, az elhelyezés 2-3 ágyas szobákban történik. Szombathelyen 2-5 fős szobák illetve apartmanok találhatóak, míg Kaposváron blokkos rendszerben 2+2 fős apartmanokban kaphatnak a hallgatók elhelyezést, melyekhez apartmanonként külön vizesblokk áll a lakók rendelkezésére.

Külön megemlítendő a legnagyobb vidéki képzési hely, a KPVK Szekszárdi Kollégiuma. A folyosói vizesblokkal ellátott kollégium 3-3 ágyas szobákkal, valamint a hatodik emeleten 2 ágyas párszobákkal áll a szekszárdi hallgatók rendelkezésére.

 

Gyakori kérdések >> 

Kérdésed van a kollégiumokkal kapcsolatban? Keress minket bátran a kollegiumok.ehok@pte.hu e-mail címen!

 

„A PTE-s diploma remek ajánlólevél, a többi már csak rajtad áll!”

 

Végzett hallgatónk a PTE-ről
(Diplomás Pályakövetés)