Pécsi Tudományegyetem

Felvételi oldal

 

 

Mesterképzés

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az alapképzés után lehetőséged van arra, hogy tudásod bővítésével mesterdiplomát szerezhess. Ráadásul a mesterképzésre való jelentkezéshez nem feltétlenül szükséges az alapképzésen elvégzett szakon továbbhaladni. Viszonylag nagy mozgástérrel rendelkezhetsz a választás során.

Az alapszakodról elvégezhető mesterszakokat két nagy csoportra oszthatjuk:

  • Teljes kreditértéken való beszámítás alapján elérhetőek: Ebben az esetben az okleveleddel bármiféle egyéb eljárás nélkül felvehetnek a mesterszakra.
  • Kreditelismeréssel elérhetőek: Az alapképzéses okleveled csak részben felel meg a mesterszak felvételi követelményeinek. A felvételihez további kreditek, kurzusok teljesítésére van szükség. 

Pontszámítás:

A mesterképzésre jelentkezők rangsorolása központilag meghatározott keretfeltételek szerint, azonban nem országos rangsorolás szerint történik. Ez azt jelenti, hogy az intézmény maga dönt a felvételedről az eljárás során, illetve arról, hogy milyen rangsorolási illetve pontszámítási módszert szeretne alkalmazni a felvételihez.

Alapvető keretfeltételek:

  • A jelentkező teljesítményét minden esetben 100 pontos rendszerben kell értékelni.
  • Az felsőoktatási intézmény felvételi szabályzatában leírt eljárásnak kell megfelelni.
  • Csak az vehető fel, aki a maximum pontszám 50%-át eléri. (50 pont)
  • A többletpontok mértékét és mikéntjét is az intézmények határozzák meg. (Az esélyegyenlőség jogcímen belül a hátrányos helyzeti, a fogyatékossági és a gyermekgondozási jogcímekért kötelező többletpontot biztosítani.)

További részleteket a felvi.hu-n olvashatsz. 

forrás: felvi.hu