Mesterképzés (M)

A mesterképzés, rövidítve MA (Master of Arts) vagy MSc (Master of Sciences) a tudásod kibővítésére ad lehetőséget, amely által magasabban képzett, illetve többoldalú vagy specializáltabb tudású munkaerőként veheted fel a versenyt a szakmabeliekkel.

 

Mesterképzés a PTE-n

 

A képzés kiválasztásánál van lehetőséged a tanulmányaid irányán is módosítani, más területen továbbtanulni – a mesterképzések bemeneti feltételeitől függően. A képzés általában 2-4 féléves.

Az alapképzés után lehetőséged van arra, hogy tudásod bővítésével mesterdiplomát szerezhess. Ráadásul a mesterképzésre való jelentkezéshez nem feltétlenül szükséges az alapképzésen elvégzett szakon továbbhaladni. Viszonylag nagy mozgástérrel rendelkezhetsz a választás során.

Az alapszakodról elvégezhető mesterszakokat két nagy csoportra oszthatjuk:
  • Teljes kreditértéken való beszámítás alapján elérhetőek: Ebben az esetben az okleveleddel bármiféle egyéb eljárás nélkül felvehetnek a mesterszakra.
  • Kreditelismeréssel elérhetőek: Az alapképzéses okleveled csak részben felel meg a mesterszak felvételi követelményeinek. A felvételihez további kreditek, kurzusok teljesítésére van szükség. 
Pontszámítás

A mesterképzésre jelentkezők rangsorolása központilag meghatározott keretfeltételek szerint, azonban nem országos rangsorolás szerint történik. Ez azt jelenti, hogy az intézmény maga dönt a felvételedről az eljárás során, illetve arról, hogy milyen rangsorolási illetve pontszámítási módszert szeretne alkalmazni a felvételihez.

Alapvető keretfeltételek:
  • A jelentkező teljesítményét minden esetben 100 pontos rendszerben kell értékelni.
  • Az felsőoktatási intézmény felvételi szabályzatában leírt eljárásnak kell megfelelni.
  • Csak az vehető fel, aki a maximum pontszám 50%-át eléri. (50 pont)
  • A többletpontok mértékét és mikéntjét is az intézmények határozzák meg. (Az esélyegyenlőség jogcímen belül a hátrányos helyzeti, a fogyatékossági és a gyermekgondozási jogcímekért kötelező többletpontot biztosítani.)

 

(Forrás: felvi.hu)

 

Mesterképzés a PTE-n »
 

„A PTE-s diploma remek ajánlólevél, a többi már csak rajtad áll!”

 

Végzett hallgatónk a PTE-ről
(Diplomás Pályakövetés)